Kakaóvaj napozáshoz – vagy naptej házilag?

Naptej házilag avagy ajánlott-e a kakaóvaj napozáshoz? Kétségtelen, hogy a kakaóvaj egy hatóanyagokban rendkívül gazdag bőrápoló, a leégés ellen azonban semmilyen védelmet nem nyújt. A házi készítésű bio naptej helyett a biztonságos napozáshoz válassza inkább a Daylong E-vitamint, aloe vera kivonatot is tartalmazó, a káros UV-sugárzás ellen teljes körű védelmet nyújtó naptejeit.

Hogyan működik a naptejek fényszűrő hatása?

A naptejek fizikai vagy kémiai fényszűrőket tartalmaznak. A fizikai fényszűrők (pl. cink-oxid, titán-dioxid) a bőrre kenve fehér, átlátszatlan, nehezen lemosható és nem felszívódó réteget képeznek, amely visszaveri az UV-sugárzást. A bőrbe beivódó kémiai fényszűrők molekulái elnyelik a napsugárzást. A különböző naptejek általában többféle kémiai fényszűrőt is tartalmaznak, ezek egymás hatását erősítve növelik a termék fotostabilitását – azaz megakadályozzák, hogy a napfény hatására lebomoljanak a szűrőanyagok.

Miért gondolják sokan, hogy legjobb a kakaóvaj napozáshoz?

A természetes kozmetikumok híveinek gyakori véleménye, hogy naptejek a szervezet számára káros kémiai fényszűrőket tartalmaznak. A kakaóvaj azonban semmilyen fényszűrő anyagot nem tartalmaz, ezért nem nyújt biztonságos védelmet a leégés ellen. A sorozatosan leégett bőr hosszú távon pedig növeli a későbbi bőrrák kialakulásának esélyét, ezért napozáskor használjon jó minőségű, megfelelő faktorszámú fényvédő termékeket!

A kakaóvaj antioxidáns flavonoidokban és E-vitaminban rendkívül gazdag növényi zsiradék. Magas lipidtartalma miatt nagyszerű bőrápoló, ezért kiválóan segítheti a napsugárzás hatására könnyen kiszáradó, ráncosodó bőr regenerációját. Sokan a gyors barnulás érdekében ajánlják a kakaóvaj használatát napozáskor, ez a barnító hatás azonban valójában a fényvédelem hiányának köszönhető. A kakaóvaj részben, de nem elegendő mértékben csökkenti az UV-sugárzás bőrkárosító hatását is. A benne található antioxidáns vitaminok gyors reakciókészségük révén megkötik a napsugárzás hatására a bőrben képződő szabad gyököket, mielőtt azok a bőrsejtek molekuláival lépnének reakcióba, ezzel segítve elő a bőrsejtek épségének megőrzését. A leégés okozta bőrkárosodás ellen azonban a kakaóvaj nem véd hatékonyan, csak a megfelelő faktorszámú fényvédő használata mellett fejti ki jótékony hatását.

A Daylong naptejek mindegyike tartalmaz tokoferolt, azaz a szervezetben legaktívabbnak tartott antioxidáns E-vitamint, amely megköti a bőrkárosító szabad gyököket, melyek felszabadulnak a bőrben a napozás során. Az egyes termékekben található dexpantenol, glicerin és aloe vera kivonat nemcsak a leégés után, hanem már napozás közben is ápolja a napsugárzás által igénybe vett bőrt.

A Daylong naptejek bőrgyógyászatilag tesztelt, illatanyagokat és tartósítószert nem tartalmazó, az UV-B és az UV-A sugárzás ellen egyaránt magas fokú védelmet nyújtó, extra vízálló fényvédők. Ha bőre még az átlagosnál is érzékenyebb, válassza a napallergiások számára illetve az arc vékony bőrére ajánlott gél állagú kiszerelést!

Daylong naptejek