Jó, ha tudja

Hogyan hatnak az UV-A és UV-B sugarak a bőrre?
A napsugárzás sugarak széles spektrumát, elsősorban ultraibolya (UV) sugarakat, látható fényt és infravörös sugárzást tartalmaz. A barnulást, a leégést, a bőr öregedését és károsodását döntően az UV sugarak okozzák.

Az UV-B sugarak felelősök barnulásért, de a leégésért is.
Az UV-A sugarak áthatolnak a bőrön és károsítják a rugalmas kötőszöveti rostokat. Ennek következtében a bőr elveszíti rugalmasságát és ráncosodni kezd. Az UV-A sugarak gyorsítják az időskori bőrelszíneződést és elsődleges szerepet játszanak a napallergia kialakulásában is. 

A napvédő faktor (SPF) azt mutatja meg, hogy a fényvédők milyen mértékű védelmet kínálnak az UV-B sugarakkal szemben. Azok, akiknél már 15-20 percnyi, fényvédő használata nélkül napon eltöltött idő után fennáll a leégés kockázata (ilyen a közép-európai emberek többsége), megfelelő mennyiségű, 25-ös faktorú fényvédő alkalmazásával körülbelül 4-6 órán keresztül védhetik magukat. A védelem időtartama arányosan rövidebb akkor, ha az illető intenzív napfénynek van kitéve (például hegyekben, a trópusokon vagy tengerparton).

UV index (UVI): Az UVI a leégést okozó UV-sugarak nemzetközileg elfogadott mértéke. Minél magasabb az UVI, annál nagyobb a leégés kockázata. Az UV index 0-tól 12-ig terjed. Az adott bőrtípusnak megfelelő, egyénre szabott védekezést akkor kell elkezdeni, ha az UVI értéke 3 vagy annál magasabb.

UV-A jelölés: A felhasználók védelme és az optimális UV elleni védekezés érdekében alkották meg ezt a jelzést a napfény elleni védelemre vonatkozó új EU ajánlásoknak megfelelően. Az UV-A jelölés egyszerű és jól látható, és segít az UV-A és UV-B sugarak elleni védelem megfelelő arányának biztosításában. Az UV-A:UV-B elleni védelem arányának legalább 1:3 kell lennie azon termékeknél, amelyek feltüntetik ezt a szimbólumot.