Ekcémahajlam baba- és kisgyermekkorban

Az ekcéma gyerekeknél sokszor már csecsemőkorban megjelenik. A tapasztalatok szerint az atópiás ekcéma baba- és kisgyermekkorban sokkal gyakrabban jelentkezik, mint a felnőttek esetében, jó hír azonban, hogy a gyermekek egy része kinövi a tüneteket, míg felnőtteknél az atópiás ekcéma gyakran változó intenzitással, de akár egy életen át is fennmarad.

Az atópiás ekcéma baba- illetve kisgyermekkori megjelenése jellemzően inkább a felmenőktől örökölt allergiás hajlamhoz, mintsem egy konkrét allergén anyag fogyasztásához vagy jelenlétéhez köthető. A száraz, viszkető, hámló, időnként apró hólyagok vagy pörkök felbukkanásával járó piros foltok kialakulásának oka a kisgyermekek fejletlen immunrendszere és bőrük védelmi rendszerének kialakulatlansága lehet. Szénanáthában, asztmában, ételintoleranciában, pollenallergiában szenvedő szülők gyermekeinél nagyobb esélye van a viszkető, vörös, gyulladt foltok megjelenésének.

Az ekcéma baba- és kisgyermekkori megjelenésének oka az öröklött allergiás hajlamon túl a kisgyermekek bőrének fokozott érzékenysége. A bőrt védő savköpeny a verejték- és faggyúmirigyek által termelt különböző nedvességmegkötő anyagok révén akadályozza a bőr kiszáradását, az egészséges, sérülésmentes bőr pedig védelmet nyújt a külső bőrkárosító hatásokkal és kórokozókkal szemben. A kisgyermekek verejték- és faggyúmirigyeinek működése azonban még fejlődésben van, bőrük ezért gyakran száraz, ráadásul sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké. A vékony bőr sérülékenyebb, gyorsan kiszárad és viszkethet is. Mivel a picik még a felnőtteknél is kevésbé képesek kontrollálni az önkéntelen vakarózást, a kiszáradt bőrön a vakarás nyomán hámsérülések keletkezhetnek. Az apró sebeken keresztül behatoló, a bőrön egyébként is jelen lévő baktériumok vagy allergén anyagok pedig a bőrfelszín alá jutva tovább ronthatják a bőr állapotát: állandósuló gyulladást, ekcémát okozhatnak. A felmerülő gyanú esetén forduljon gyermekorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz! Az ekcéma gyerekeknél szteroidos krémmel csak fokozott óvatossággal kezelhető, mert a hosszú időn keresztül és nagy területen alkalmazott szteroid a bőrön keresztül felszívódva befolyásolhatja a gyermekek szervezetének fejlődését. Gyermekek esetében ezért különösen fontos az ekcéma kialakulásának megelőzése: a bőr kiszáradásának megakadályozása, természetes védelmi rendszerének megerősítése a savköpenyt alkotó nedvességmegkötő anyagok pótlásával.

A kifejezetten a gyermekek érzékeny bőrének igényei alapján, bőrgyógyászok közreműködésével kifejlesztett Excipial Kids bőrnyugtató testápoló, Excipial Kids bőrnyugtató hab és Excipial Kids bőrnyugtató krém intenzíven ápoló összetevői segítik a gyermekek bőrét védő természetes savköpeny kialakulását és speciális összetevőikkel ápolják és megnyugtatják a száraz és viszkető bőrfelszínt. A kifejezetten a kisgyermekek száraz és viszkető bőrének ápolására kifejlesztett Excipial Kids termékek különleges formulájának három alapvető összetevője a SymCalmin, a dexpantenol és a glicerin. A SymCalmin a zabkivonat szintetikus formája, amely a bőrszárazság következtében kivörösödött, viszkető bababőr megnyugtatására szolgál. A dexpantenol a bőr anyagcsere folyamataiban részt vevő anyag, amely többek között az új bőrsejtek képződésének támogatása révén segíti elő az igénybe vett bőr regenerációját. A glicerin a bőrt védő savköpeny egyik fontos alkotóeleme. Gyermeke érzékeny, kiszáradásra hajlamos bőrének megóvására válassza az Excipial Kids termékeket, amelyek magas lipid- és glicerintartalmuk, speciális ápoló formulájuk segítségével hidratálják a száraz bőrt, enyhítik a viszketést, a természetes nedvességmegkötő anyagok pótlása révén pedig a bőr saját védelmi rendszerének megerősítését segítik elő!

Oldalunk szolgáltatásainak elérhetősége érdekében cookie-kat használunk. Az oldalon maradással Ön beleegyezik a cookie-k használatába.

Részletek >>>

Elfogadom