Az ekcéma tünetei

A kipirosodott, száraz, hámló, időnként apró hólyagokkal jelentkező, sokszor intenzíven viszkető, foltokban jelentkező, időnként visszahúzódó majd újra fellángoló bőrtüneteket összefoglaló néven ekcémának nevezik. Az ekcéma (dermatitisz) gyakran krónikussá váló, felszínes bőrgyulladás.

Az ekcéma okai sok esetben ismeretlenek. Az atópiás ekcéma okai sokszor kideríthetetlenek, általában egy öröklött allergiás hajlam, érzékeny, kiszáradásra hajlamos bőr, emésztési zavarok, ételintolerancia húzódik meg a nehezen kezelhető, gyulladt bőrterületek megjelenése mögött. A kontakt dermatitisz, vagy kontakt ekcéma okai könnyebben kideríthetők: jellemzően valamilyen irritatív anyaggal történő közvetlen érintkezés váltja ki a gyulladásos tüneteket. Sokaknál jelentkezik kontakt dermatitisz fémből készült ékszerek vagy óra viselésekor, illetve különböző vegyszerek, kozmetikumok, növényi hatóanyagok, fertőtlenítőszerek, latex, gyapjú, vagy műszálas ruhadarabok is lehetnek a kontakt dermatitisz kiváltó okai.

Amennyiben az allergén anyag ismert, az ekcéma kezelése házilag természetesen az adott anyaggal történő érintkezés elkerülését jelenti. A legnagyobb nehézséget a kézfejen jelentkező kontakt ekcéma kezelése jelenti, mivel a kéz sokoldalú használata miatt nehézségekbe ütközhet a vegyi anyagok kerülése. Jól megválasztott kozmetikumokkal és tisztítószerekkel – amennyiben ismert az allergén összetevő – azonban akár ez is lehetséges.

Az atópiás ekcéma kezelése házilag általában a tünetek enyhítésén alapul. A gyulladás fellángolása esetén szteroidos krém alkalmazása csökkentheti a panaszokat, azonban szteroidos ekcéma kenőcs vény nélkül a patikákban nem kapható, csak bőrgyógyász vagy háziorvos írhatja fel. Az ekcéma fellángolásának megelőzése szempontjából nagyon fontos a bőr kiszáradásának megelőzése, a megfelelő bőrápolás. Az ekcéma tünetei sok esetben száraz bőrön jelentkeznek, ráadásul a nagyon száraz bőr gyakran viszket is, a vakarás pedig könnyen a bőr kisebesedéséhez vezet. A hámsérüléseken keresztül behatoló kórokozók és allergén anyagok növelik a bőrgyulladás, ekcéma kialakulásának esélyét.

Érzékeny, száraz bőre mindennapi védelmére, illetve a gyulladásos bőr fenntartó, kiegészítő ápolására válassza az Excipial U Lipolotion vagy az Excipial U Hydrolotion testápolókat! A könnyen felszívódó, magas víztartalmú Excipial U Hydrolotion testápoló és a magas lipidtartalmú Excipial U Lipolotion testápoló intenzíven táplálja a száraz és érzékeny bőrt, természetes hidratáló urea tartalmuk révén pedig segítik a bőr nedvességtartalmának megőrzését. Az Excipial U testápolók gyógyszeres bőrgyógyászati készítményekkel felváltva is használhatók (pl. Excipial U testápoló nappal, bőrgyógyászati készítmény éjszakára), az enyhén gyulladt bőr védelmére és ápolására egyaránt alkalmasak.

Oldalunk szolgáltatásainak elérhetősége érdekében cookie-kat használunk. Az oldalon maradással Ön beleegyezik a cookie-k használatába.

Részletek >>>

Elfogadom