A bőrviszketés okai

A bőrviszketés okai sokfélék lehetnek, meghatározásukhoz a kísérő bőrtünetek nyújthatnak segítséget:

  • kiütésekkel kísért bőrviszketés – a kiütésekkel kísért bőrviszketés oka jellemzően valamilyen fertőző betegség (pl. bárányhimlő) vagy allergia (pl. csalánkiütés)
  • rovarcsípés okozta viszketés
  • bőrtünetekkel nem járó viszketés – bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, emésztőrendszeri vagy vérképzőszervi betegségek, rákos elváltozások) is lehetnek a kiütések nélkül jelentkező bőrviszketés okai, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet egyéb bőrtünettel nem kísért viszketés
  • bőrgyulladással járó viszketés – jellegzetes példája a gyakran erős viszketéssel, hámlással kísért, száraz, piros, időnként apró hólyagokkal borított foltokban jelentkező atópiás ekcéma
  • száraz bőrtüneteket kísérő viszketés – a bőrviszketés okai közé tartozhat a bőr kiszáradása is

A viszketés ellen leghatékonyabb kezelési mód kiválasztása természetesen a kiváltó okoktól függ. A rovarcsípés vagy allergiás csalánkiütés okozta viszketés csillapítása viszketés elleni krém segítségével, a különböző egyéb betegségek kísérő tüneteként jelentkező viszketés csillapítása az okok feltárásával és kezelésével lehetséges.

A bőrszárazságot kísérő viszketés megszüntetése érdekében a kiszáradt bőr nedvességtartalmát megfelelő hidratáló és vízmegkötő anyagokat tartalmazó testápoló segítségével pótolni kell. A bőrfelszín nedvességtartalma egyrészt a verejtékből, másrészt a mélyebb rétegekben termelődő nedvességből adódik össze. A faggyúmirigyekben termelődő, zsírsavakban gazdag faggyú, a verejtékben található vízmegkötő anyagok – pl. az urea – és a bőrben természetes módon megtalálható zsírszerű anyagok, a lipidek – pl. a ceramid – keveréke gátolja a nedvesség elpárolgását a bőr felszínéről. A bőr azonban különböző bőrkárosító tényezők hatására kiszárad és amennyiben ezekből a nedvességmegkötő anyagokból nem termelődik elegendő, nem képes a megújulásra. A száraz bőr gyakran húzódik, viszket, a vakarás pedig tovább rontja a bőr állapotát: az esetleges hámlás fokozódik, a nagyon száraz bőr ki is sebesedhet, a hámsérüléseken keresztül a bőr alá kerülő kórokozók pedig gyulladást, ekcémát is okozhatnak. A gyakori, forró vizes fürdő, a hideg időjárás, a száraz szobalevegő egyaránt szárítják a bőrt.

Amennyiben az Ön bőre is száraz, vékony és érzékeny, ápolására válassza az Excipial U Hydrolotion vagy az Excipial U Lipolotion testápolókat! A normál vagy mérsékelten száraz, érzékeny bőrre ajánlott, természetes hidratáló ureát is tartalmazó Excipial U Hydrolotion testápoló lipidekkel és nedvességmegkötő anyagokkal látja el a bőr természetes védőrétegét, megőrzi a bőr rugalmasságát és ellenálló képességét. Hűsítő hatásával megnyugtatja és ápolja az érzékeny bőrt. A nagyon száraz és érzékeny bőrűek számára kifejlesztett Excipial U Lipolotion testápoló lipidekben különösen gazdag összetétele révén intenzíven táplálja a kiszáradt bőrt, magasabb urea tartalma pedig természetes hidratálóként gátolja a nedvesség elpárolgását a bőrből, elősegítve ezzel a bőr védőrétegének megerősítését. Az Excipial U Hydrolotion és az Excipial U Lipolotion testápolók a kiszáradt bőr okozta bőrproblémák – pl. enyhe bőrgyulladás – az orvos által rendelt gyógyszerekkel történő kezelése mellett kiegészítő bőrápolásra, illetve fenntartó ápolásra egyaránt használhatók.

Oldalunk szolgáltatásainak elérhetősége érdekében cookie-kat használunk. Az oldalon maradással Ön beleegyezik a cookie-k használatába.

Részletek >>>

Elfogadom